Influencer Marketing nedir ve nasıl yapılır

Kaan Gülten
5 min readDec 28, 2020

Influencer kelime anlamı itibariyle etki eden, etkileyen demek. Dolayısıyla aslında ölçeği ne olursa olsun insanlar üzerinde bir etki bırakan herkes için influencer diyebiliriz. Ancak tabi ki günümüzde genelde yüksek erişime sahip sosyal medya ünlüleri için bu kavramı kullanmaktayız.

Yüksek takipçili olduğu için yüksek etkileşim gücüne sahip görünse de çok reklam yapmaları güveni azalttı.

Bu sebeple çoğu marka bilinçlenerek mikro influencerları tercih etmeye başladı.

5–10 -15 -20 k takipçili influencerlar daha etkili, çünkü dar hedef kitlesi üzerinde daha etkin, bunu sebebi de daha samimi görünmeleri belki genellikle birebir iletişim kurmaları.

Ancak milyon takipçili influencerların da pazarlamaya katkı anlamında etkilerini görmezden gelmemek gerekir. Çünkü genellikle bir ürünü direkt gördüğünüz zaman satın alma kararı vermezsiniz.

Her insanın bir satın alma eşiği vardır, ve bu eşik onların ne kadar zor müşteri olup olmadığını belirler. Diyelim ki 100 üzerinden 90 birimlik bir ikna eşiğine sahip birisi olsun. Ürün gösterilmeli, ihtiyaca dönüşmeli, google dan arama yapılarak incelemelere bakılmalı, eticaret sitesinde yorumlara bakılmalı, fiyat performans değerlendirmesi yapılmalı, kullanan en yakın arkadaşlardan bilgi alınmalı, her olumlu kriter 90 lık barajı geçmesini sağlarken, her olumsuz izlenim de bu barajın altında kalarak daha fazla düşünmesine veya vazgeçmesine sebep olacaktır.

Diyelim ki tüm pazarlama argümanları, yorum, tavsiye, garanti, güvence, referans ve fiyatla %90 ı geçti ve satın aldı en ufak bir olumsuzluk da bu kişi şikayete dönüşecektir ve bu sebeple zor müşteri olarak tanımlanacaktır.

Ancak kolay ikna olan bir kişinin ikna olma eşiği %50 ise 3–5 pozitif argümanla ikna olur, ikna olduğunda %70 seviyesindeyse birkaç olumsuz deneyim hemen şikayete ve tepkiye de dönüşmeyecektir.

Bu davranış sürecini ele aldığımızda geniş etkiye sahip influencerların geniş kitlelere en hızlı şekilde ulaşarak marka ve ürün bilinirliğini hızlıca yaymış olması en güçlü faydalarıdır. Çünkü onlardan direkt ürünü sattırmaları beklenmez.

Siz bir e-ticaret sitesinde kampanyada robot süpürge görüp almaya karar verdiğinizde, bu ürünle ilgili tüm bilgi akışı ve deneyimlerinizi film şeridi gibi gözünüzün önüne getirdiğinizde, geçmişte gördüğünüz tüm paylaşımlar, whatsapp yazışmaları, duyduğunuz yorumlar ve gördüğünüz reklamlar sizi bu kararı vermeye hazırladı.

Aslında bir ürün satın almadan önceki son karşılaştığınız bilgi, yönlendirme bu ürünü sattırmış gibi görünse de, ürünle ilgili çok eskiden beri size ulaşan her veri bu ürünü için satın alma kararınız üzerinde bir etkendir.

Dolayısıyla influencer marketing için doğrudan dönüşüm sağlayıcı diyemeyiz ancak farkındalıktan dönüşüme giden süreçte çok önemli bir etki gücüne sahip olmaktadırlar. Bu durum ürün kadar markalar için de aynı şekildedir.

Çünkü marka bilinirliği 7 görünürlükten sonra oluşmaya başlar, bir markayı ilk defa gördüğünüzde hatırlamayabilirsiniz, ikincide bir yerden hatırlıyorum, 3. de duymuştum, 4. de biliyoru, 5. de iyi bilirim, 6. da çok iyi tanırım, takip ederim, 7. de tavsiye ederim satın alırıma dönüşür.

Bu sebeple 10k lık mikro influencerlar ile 7 görüntülemeyi oluşturmak isterseniz. Belki de 20 farklı 10k lık mikro influencerın yapacağı reklam tümünün ortak hedef kitlesi olabileceği 2–3 k lık bir kitle olacaktır. Dolayısıyla mikro influencerlar farkındalık yaratmaktan çok dönüşüme katkı sağlamaktadır ve bu nedenle ikna eşiğinin aşılmasını sağlayan son tetikleyiciler olması daha mantıklıdır diyebiliriz.

Buradan örnekle milyonluk hesaplar üzerinden yapılan reklam anlaşmaları, çok kısa sürede en geniş kitleye ulaşılmasını sağlar bir story görüntülemesinde 100 bin 1 milyon arasında bir erişim ile farkındalığı oluştururlar. ve ilk basamağın tamamlanmasını sağlarlar.

Elbetteki dönüşüme doğrudan katkı sağlayan ilk görüntülemeler de mevcuttur, bu durum genelde influencerların fanı olacak seviyedeki takipçileri veya yaşam tarzı olarak o influencerın tarzını benimseyen ve her yönüyle ona ulaşmak isteyen takipçileri üzerinde etkili olmaktadır. bu türdeki takipçilere influencerların ilk paylaşımlarında bile satın alma dönüşümü sağlayabilmektedir.

Eğer kendi girişiminiz için influencerlar ile çalışmayı planlıyorsanız, bunun için birkaç yol tercih edebilirsiniz. hedef kitlenize en uygun mikro influencerları seçmek özellikle niş girişimler için daha doğru olacaktır. çünkü webtures markasını herkes duysun diye 5 milyon takipçisi olan bir influencerın storysinde atmasını sağlamak saçma olurdu :) dedikten sonra yarın Webtures’ı murat övünçün storysinde görüyormuşsunuz :D

Gerçi zaten bu makaleyi okuyanlar storye baktıysa doğru bir iş yapmış oluruz ama yine de marka algısını kaydırmaya gerek yok :)

Ayrıca marka algısı demişken, markanızı nerede konumlandırdığınız markanızın duygusunu ve hissiyatını belirler.

Hiçbir zaman kolayı bir hastane ortamında veya can sıkıcı bir anda göremezsiniz, aile ve arkadaş ortamlarında görürsünüz çünkü beyinde duygu ile görsellik eşleşir, rafta ürünü gördüğünüzde o duygular depreşerek satın alma eylemine dönüşür.

Bu beynin çalışma mekanizmasıdır, yaşanılan duygular o duyguları yaşadığı andaki fotoğraf ile eşleştirilerek saklanır. Yani ormanlı bir yolda, karanlık ve yağmurlu bir akşam arabayla giderken kaza yaparsanız, yıllar sonra benzer bir yerden geçtiğinizde ya o anı hatırlarsınız hatırlayamazsanız da kötü bir hisse kapılırsınız.

Bu sebeple hatırladığınız yaşanmışlıklar deneyimdir, hatırlayamadığınız yaşanmışlıklara da ben 6. his diyorum. Yani 6. his aslında bana göre sanıldığının aksine gaipten gelen bir duygu veya düşünce değildir. yaşanmış ama hatırlanamamış deneyimdir. Yani bir çocuğu ailenizle tanıştırdığınızda eğer bunu gözüm tutmadı diyorsa, bir hal ve hareketi, bir davranışı geçmişte olumsuz sonuçla biten bir deneyim yaşanmış kişideki davranışlarla ilişkilendirilmesinden kaynaklıdır

Konuyu çok dağıtmadan toparlıyorum :) marka ve ürünün hangi hisle ve duygularla ortaya çıktığı markanın satışları üzerindeki en önemli etkilerden bir tanesidir. Bu sebeple influencer marketing o influencerın takip edilme sebebinin büyük ölçüde yaşamına duyulan heves ve arzu olduğu için o marka ve ürünlerde aynı arzu ve isteğe sahip olacaklardır.

İşte influencerın takipçileri üzerinde oluşturduğu duygu da markaya doğrudan geçeceği için influencer seçiminde takipçileri üzerindeki duygusal etkisi erişilebilirlik etkisinden çok çok daha fazladır. Birçok marka bunu hala gözden kaçırabilmektedir.

Tabi ki influencer marketing bir bütçe ve strateji çalışması olduğu kadar ikna eşiği, marka bilinirliğinin 7 görüntülemeden sonra oluşması gibi daha önceden değindiğim kavramlar sebebiyle de sürdürülebilir olması gerekmektedir.

İşte bu sürdürülebilirlik bütçe ve stratejiyi daha fazla zora sokacaktır. Bu nedenle ben girişimlere kendi influencerını çıkarmayı, kendi influencerını oluşturmayı öneririm. Bu sayede markayı temsil eden bir yüzü olur ve zaten bu marka ile organik bağı olduğundan hem sürdürülebilirdir hem de ciddi bütçelerden tasarruf sağlar.

Tabi ki bu ihtiyaç da beraberinde başta instagram olmak üzere sosyal medya üzerinde yoğun takipçi kazanım arayışlarına yol açmaktadır.

En hızlı influencer olma süreci, özgün olmak, storylerle aktif olmak, fayda sağlayan içerikler sunmak ve süreklilik arzetmektir. Bunların tamamı oldukça emek isteyen süreçler olduğu için çekilişlere katılmak gibi farklı alternatif kestirme yollar türemiştir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu, özellikle küçük kitleye sahip olan çekilişlerde fake veya yan hesap adı verilen sadece çekilişe katılmak amaçlı oluşturulmuş hesaplar kullanılırken, büyük ölçüde büyük hesaplı çekilişlerde gerçek takipçilere ulaşma imkanınız daha fazla olmaktadır. Ancak çekiliş bittikten sonra %70 oranında kayıp yaşanmaktadır bunun sebebi hem gerçek kullanıcılar olması hem de size ilgi duymamaları, tanımamalarıdır.

Eğer gerçekten ilgi duyulabilecek içeriklere sahipseniz, yani “beni gören kişiler takibe başlar farkedilmem yeterli” düşüncesindeyseniz çekilişler hızla büyümenizi sağlayabilir. Ancak bunun dışında kalacak hesaplar için bu süreç sadece küçük bir aktivite olacaktır. O bütçeyi yüksek etkileşime sahip olacak içerikler için hazırlamak en doğru yol olacaktır.

A’dan Z’ye influencer marketing sürecini anlatmaya çalıştığım bu makaleyi paylaşan siz değerli okuyuculardan 5 kişiye çekilişle :D

--

--

Kaan Gülten

CEO @webtures / Founder @seohocasi / Mentor / Podcaster @GirişimciKafası / Investor @Marsus https://www.kaangulten.com.tr/